ZMOS podporuje úpravu platov ale nesúhlasí s poslaneckou novelou

13.01.2011 Celý región

Bratislava – 13. januára 2011 – Združenie miest a obcí Slovenska sa na stredajšom rokovaní Predsedníctva okrem iného zaoberalo aj poslaneckou novelou zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a ...
Predsedníctvo ZMOS nesúhlasí s poslaneckou iniciatívou, ktorú vníma len populistickú a povrchnú snahu o riešenie zadlžovania samosprávy, bez významnejšieho efektu. Podľa predstaviteľov samospráv, tomuto návrhu chýba akákoľvek pridaná hodnota, čo je odrazom nepoznania širších súvislostí.

Pre Združenie miest a obcí Slovenska je nepochopiteľné ako môžu traja poslanci bez ekonomických prepočtov a prostredníctvom princípu „o nás bez nás“ vstupovať do legislatívy týkajúcej sa územnej samosprávy a pokúšať sa o svojvoľnú zmenu systému. ZMOS sa nebráni novelizácii predmetného zákona. Podporuje a víta každú zmenu, ktorá vylepší finančný model samosprávy. Poslanecký návrh z dielne Slobody a solidarity však vôbec nerieši zadlžovanie obcí. Zásadným spôsobom pritom nabúráva princípy samosprávnosti, vytvára priestor pre neprimerane vysoké platy v bohatších samosprávach a podporuje atmosféru medziľudských konfliktov.

Máme záujem o otvorenú diskusiu na tému odmeňovania verejných funkcionárov. Nebránime sa argumentom. Sme za zosúladenie platových pomerov s platovými pomermi iných verejných funkcionárov. V tomto momente však ZMOS očakáva, že parlament odmietne predloženú poslaneckú novelu zákona o právnom postavení a platových pomeroch starostov obcí a primátorov miest a vláda SR zaradí novelu zákona do legislatívneho plánu práce pre najbližšie obdobie, čím sa otvorí štandardný priestor na diskusiu všetkých zainteresovaných subjektov. Práve to je podľa ZMOS predpokladom prijatia zmysluplného a všeobecne akceptovaného zákona, ktorý nebude riešenia predstierať, ale ich garantovať.

Michal Kaliňák,
hovorca ZMOS
 

Vyberte región